• Tanne van de Kreeke

5 tips voor een stressvrije vakantie


Photo credit Tanne van de Kreeke

“30 procent van de werkende bevolking werkt tijdens de vakantie één tot twee uren. 60 procent heeft last van stress, maar ziet dit als part of the job. Ongeveer 15 à 20 procent krijgt vroeg of laat te maken met een burn-out. Cijfers die ons meer dan ooit alert moeten maken.”

Dit citaat haalde ik uit een interview met stress management consulent Dr Luc Swinnen in de nieuwsbrief van onze huisbankier.

Ook stelde hij dat de meesten onder ons slechts twee uur per weekend echt relaxen. Iets wat ik zelf herken en zeker ook geen nieuws is voor “onze” generatie veertigers die in het weekend van hot naar her moeten slepen met hun opgroeiende en vaak sportende kinderen. Wij leiden dus als samenleving collectief aan een gebrek aan ontspanning en laat daar nu de zomervakantie het ideale moment zijn om hier wat meer werk van te maken.


Maar hoe zorg je er nu voor dat die vakantie ook echt ontspannend is en je je werk zoveel mogelijk thuis kunt laten? Met een goede voorbereiding en deze vijf tips kom je al een heel eind.


1. Begin op tijd met de voorbereidingen


Zoals alles valt of staat ook het hebben van een ontspannende vakantie met een goede voorbereiding. Begin zeker twee weken van te voren met de overdracht van eventuele lopende zaken, probeer goed in te schatten wat er tijdens je vakantie nog allemaal zou kunnen opdoemen en werk je to do lijstje af.

Extra tip hierbij: maak een prioriteitenlijst en kijk heel kritisch naar de zaken die je denkt nog af te moeten maken. Van mijn tijd in de advocatuur weet ik nog heel goed dat december en juni ineens topdrukke tijden waren. Cliënten waar je al heel lang niets van had gehoord, meldden zich ineens weer met een zaak die “per se” nog voor de zomer moest worden afgehandeld. Zelf was er de neiging om lang liggende zaken nu toch maar ineens voor de vakantie weg te werken en ook overheidsinstanties hebben er een handje van om voor het einde van het jaar nog allerlei zaken ingediend te willen zien. Ga bij jezelf dus kritisch nog of al die zaken die je af wilt werken ook per se nog voor de zomer afgewerkt moeten worden. Sommige zaken hebben er wellicht juist profijt bij dat ze blijven liggen tot na je vakantie wanneer je er weer met een opgeladen en fris hoofd naar kunt kijken.


2. Zet de afwezigheid assistent op al wat eerder aan


Wie heeft bepaald dat je tot de dag van vertrek voor alles en iedereen nog bereikbaar moet zijn? Zet je afwezigheid assistent dus alvast aan en meld eventuele klanten dat je eerder vakantie hebt dan dat je daadwerkelijk weg bent. Zo kun je die laatste dagen op kantoor ongestoord nog de laatste zaken wegwerken en ga je al minder gestrest de vakantie in.

Plak ook virtueel nog een paar dagen extra aan je vakantie door iets langer “afwezig” te zijn dan je daadwerkelijk bent. Zo kun je ook na je vakantie in alle rust weer opstarten.


3. Maak goede afspraken met het thuisfront


Maak goede afspraken. Waarvoor mogen je collega’s en personeelsleden je wel en niet storen op vakantie? Geef ze een zekere autonomie en verantwoordelijkheid om bepaalde zaken zelf op te lossen en laat je niet voor ieder wittewasje en zoekgeraakt dossier storen. Ook in het pre-mobiele telefoon tijdperk werden grote problemen opgelost zonder dat de baas zich ermee hoefde te bemoeien omdat ze die simpelweg moeilijk konden bereiken. Als ze je niet mogen storen zal het thuisfront veel inventiever naar oplossingen gaan zoeken en die heus ook wel vinden.

Andersom doe je dit natuurlijk ook als je collega’s op vakantie zijn.


4. “Werk” op vaste tijden


Als het toch niet anders kan en je wilt of moet iets voor het werk doen tijdens je vakantie, probeer dit dan op vastgestelde tijden te doen en communiceer hierover. Zo weet iedereen dat je dagelijks bijvoorbeeld om 13u een uurtje beschikbaar bent voor mails en telefoon en kunnen ze hun vragen tot die tijd opsparen.

Weer een extra tip: als je toch je mails gaat lezen, maak dan een aparte vakantie mail-account aan waarop enkel de dringendste zaken op worden doorgestuurd (en als het goed is, zijn die al voor gefilterd door het thuisfront). Doe je dit niet dan ga je toch je volledige mailbox bekijken en ook al zitten daar mails tussen die opgevangen zijn door je mail assistent, je zult ze toch zien en er wellicht iets mee willen doen.

En nee, “voor je geruststelling” even je mails checken zodat je zeker weet dat alles onder controle is telt niet. Met een goede voorbereiding kun je vertrouwen hebben op je klanten en collega’s en zou je zeker moeten weten dat je de meest dringende kwesties wel zult horen en de rest onder controle is.


5. Besef goed dat wat meer afstand nemen goed is voor de groei van je bedrijf


Even afstand nemen van je bedrijf en je lijf en hoofd volledig ontspannen, zal je creatiever maken. Je hoofd zal weg van de dagelijkse beslommeringen letterlijk meer ruimte hebben voor nieuwe ideeën en je zal groeikansen zien.

En als je al die nieuwe ideeën na je vakantie met een fris en uitgerust hoofd gaat implementeren zul je je bedrijf een enorme boost geven.


Ik wens je een fijne, rustige, ontspannende en inspirerende vakantie toe!

11 keer bekeken

CONTACT

T +32 499 710490

E info@mintandmind.be

W www.mintandmind.be

 

  • LinkedIn - White Circle
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2018 by Mint & Mind BVBA      PRIVACY POLICY